La Telecogresca arriba aquest dissabte als 40 anys de vida. Quaranta anys de la festa universitària per excel·lència del país, que les ha vist de tots els colors al llarg de totes aquestes edicions. Canvis de localitzacions, centenars de grups participants, milers d'assistents... Sempre, però, mantenint la filosofia d'esdevenir una festa autoorganitzada pels propis estudiants i sense cap afany de lucre. Segurament a hores d'ara ja sabeu que Txarango, Zoo, Xavi Sarrià i Lágrimas de Sangre seran els principals protagonistes de l'edició d'enguany, que tornarà a portar vuit hores de música al Parc del Fòrum. Per això, avui, el que volem fer és descobrir-vos algunes curiositats d'aquesta festa que possiblement desconeixíeu fins ara.
Si parlem de 40 anys de vida del festival, el primer ha de ser mirar l'origen, 40 anys enrere. Si ho fem, ens trobem que retrocedim a l'any 1978 i se'ns presenta una festa universitària llavors celebrada Bosc del Rectorat que tenia com a gran reclam, ni més ni menys, que Pere Tàpias. Ja a la nit, el cartell també comptava amb el concert de Tribu i l'Orquestra Encantada.
Si ha un grup que és sinònim de Telecogresca, aquest és La Salseta del Poble Sec. O així ho va ser, si més no, durant els primers vint anys de festival. La mítica barcelonina té tots els récords de participació amb 16 presències seguides entre l'any 82 i l'any 98. Gairebé dues dècades participant-hi ininterrompudament els va acabar portant a canviar-se simbòlicament el nom per 'La Telecosalseta del Poble Sec', nom amb què apareixien habitualment al cartell.
Els més joves segurament ubicareu la Telecogresca automàticament al Parc del Fòrum. D'altres potser recordareu aquelles mítiques edicions dels 90s marcades pel punk al Sot del Migdia -això és que ja teniu una edat, no ens enganyem!-. Ara bé, el que potser no sabeu és que en total han estat quatre les localitzacions del festival, que va començar celebrant-se al Bosc del Rectorat i, més tard, es va traslladar a les pistes universitàries de la UB
Si La Salseta eren el gran emblema de Telecogresca als anys 80 i 90, aquestes últimes edicions aquest paper ha passat a Txarango. A Telecogresca hi van presentar en exclusiva el seu disc de debut -amb una actuació de 30 minuts prèvia a la presentació oficial que van fer setmanes després a l'Apolo-. Des de llavors, hi han tornat en dues ocasions, tres comptant la d'aquest any.
Si heu anat a Telecogresca segur que haureu vist persones amb la samarreta del festival corrent amunt i avall, sempre estressats. Potser us hauran servit el cubata. O us hauran comprovat l'entrada. Ells són els matxaques, un exèrcit de voluntaris que treballa gratuïtament per fer possible el festival i cada any en són al voltant de 400.
Si aquest any teniu pensat anar a Telecogresca, sapigueu que podreu dir oficialment que aneu al millor festival universitari de l'Estat. Així va quedar clar a la gala d'entrega dels III Iberian Festival Awards celebrats el passat mes de març a Lisboa i que van guardonar la cita barcelonina en la categoria de 'Millor festival acadèmic'.